Hvis du har valgt at bruge WordPress til at lave din hjemmeside, så kan det være, at du har brug for en smule hjælp til at sætte det op. WordPress er ikke den nemmeste at arbejde med i begyndelsen, som mange betalte hjemmeside services er, men efter lidt tid vil det begynde at blive naturligt for dig og give dig mere frihed i dine valg end mange andre services.
Det er helt normalt at have brug for lidt hjælp til at starte din WordPress rejse, før det bliver naturligt for dig. Opsætningen af hjemmesiden kan være en del arbejde i begyndelsen, men der er en masse hjælp at finde.
Før du starter
Der er noget, som du har brug for før du begynder at lave din WordPress hjemmeside. En af dem er et domæne navn. Dette betyder, at du skal finde et navn til din hjemmeside. At holde det simpelt og finde noget, der passer med dit brand og forretning er vigtigt her. Det er vigtigt at have i mente, at dette kan være svært at ændre senere hen, så tag din tid til at tænke over det navn du vil have.
Du skal også overveje, hvilket domæne endelse du vil have. Det kan være noget som .com eller .dk, men vær opmærksom på at nogle er specifikke til lande. Der kan være en standard, som folk i din industri bruger, som du måske ønsker at tage del i ellers kan det være der er noget specifikt, der passer til dit publikum.
En anden ting du har brug for at finde er en hostingudbyder og en hostingplan. Der er mange forskellige udbydere til WordPress, så undersøg det en smule og du kan finde en der virker for dig.
Installering
Når du skal installere WordPress, så skal du downloade softwaret. Du kan normalt gøre dette igennem din hostingudbyder, hvilket ofte kan være en nemmere proces, da det sikre, at alt er forbundet fra starten.
Det er også muligt at installere det direkte fra WordPress.org ved at følge deres installationsguide.
Efter installationen
Lige efter du har installeret WordPress er det en god ide at prøve at klikke rundt på platformen, så du kan få en fornemmelse af softwaret. Prøv at gå ind under de forskellige tabs og læs nogle af beskrivelserne for de forskellige funktioner for at blive lidt mere bekendt med det.
Prøv også test versionen af din side. Du kan køre hjemmesiden med et basis tema og opsætning, så du kan få en fornemmelse af det og se hvad du arbejder med.
Vælg et tema
Det er vigtigt at finde et tema, som du ønsker at bruge som skabelon for din side. Vælg et tema, som passer med, hvad du ønsker for dit brand og forretning, og så vil du have taget et stort skridt mod at få din hjemmeside op og til at se professionel ud på samme tid.
For at finde og tilføje det tema, du ønsker, så skal du gå ind under ‘Udseende’ fanen og ind på ‘tema’ og så ’tilføj ny’. Her skal du gå til ‘upload’ og derefter søge efter dit valgte tema. Download og aktiver dette tema, når du finder det og derefter kan du tilpasse den til at passe med det, du ønsker.
Husk at afslutte ved at trykke på udgiv og din hjemmeside vil have et nyt tema.
Tilføj indhold
Efter alt er sat op skal du bare tilføje dit indhold til din side.
Det meste indhold er lavet i enten underside eller indlæg format. Indlæg ligner det, man normalt associere med en blog. De seneste opslag herfra vil vises først på siden og den vil fortsætte med at tilføje indhold, som du udgiver det.
Det er standard opsætningen for forsiden, men det kan nemt ændres, hvis du ønsker en mere statisk forside.
Undersiderne er statisk indhold, hvilket betyder indholdet ikke ændres medmindre du aktivt gør det. Det er et godt valg for de dele af din hjemmeside, som du ønsker skal være det samme hele tiden, som kontakt sider, privatlivspolitikker eller landingssider.
Begge er gode måder at skabe forskellige dele af din samlede hjemmeside. For at lave dem skal du bare gå ind på deres individuelle faner og trykke ’tilføj nu’. Her er det vigtigt at inkludere en god og fortællende titel, helst kort og præcis. Så skal du også tilføje hoved indholdet, du vil have på din side,
Der er også en del ekstra information du kan tilføje for at forbedre din side og opsætningsprocessen, men de er ofte specifikke til den opgave, du prøver at få udført.
Når du er færdig med at lave dine undersider og indlæg kan du trykke udgiv og det vil gå live. Du kan, selvfølgelig, altid ændre dele af det senere, men det er også muligt at gemme som kladde, hvis du gerne vil gemme, men ikke udgive.
Statiske undersider
For at tilføje statiske sider til specifikke dele af din hjemmeside, som en forside, skal du bare vælge ‘indstillinger’, så ‘læsning’ og under denne fane skal du vælge statisk side. Hvis du prøver at vælge forsiden, så skal du bare gøre det og så vælge om du vil have bloggen på den eller ej.
Navigeringsmenu
For resten af dit indhold kan du tilføje en navigeringsmenu og inkludere andre sider, som du ønsker at dine brugere skal kunne gå til.
For at tilføje en menu skal du gå til ‘Udseende’ og så ind på ‘menu’. Her kan du tilføje elementer til den sammen med de links den skal føre folk til. Du kan tilføje næsten så mange menu punkter som du vil eller lave forskellige menuer på forskellige sider, hvis du ønsker at tilpasse en smule mere.
Nogle temaer én smule anderledes opsætningsproces for menuer, men dette vil normalt beskrives i deres dokumentation.
Tilføj plugins
En måde du kan få en masse hjælp på og tilføje ekstra funktioner til din hjemmeside er igennem plugins. Der er mange forskellige plugins derude, som kan en masse forskellige ting.
Hvis du gerne vil tilføje et plugin, så skal du helt simpelt gå til plugin fanen og installere det, som da du gjorde det med dit tema. Pluginet og dets funktioner vil derefter blive tilføjet til dit WordPress og du kan finde de vigtigste informationer fra skaberne af pluginet.
Nogle af de ting, der er en god ide at overveje at finde et plugin til at hjælpe dig med er, ting som backups, caching, optimering, sikkerhed eller SEO. Disse er ikke de eneste ting du kan få hjælp til, men de er rare at have lidt ekstra hjælp med, da det tager en del ekstra arbejde væk fra dig.
Få hjælp hvis du har brug for det
Hvis du ender med at have brug for ekstra hjælp til din opsætning, så er det en mulighed. Der er en hjælp at hente på internettet igennem forums, blogs eller YouTube.
Du skal bare slå det op og så kan du finde hjælp i det format som du fortrækker.
Vær kreativ
Til sidst, når alt andet er opsat kan du starte din mere kreative proces og tilføje ekstra funktioner til at gøre din hjemmeside endnu mere interessant. Hvis du ønsker at tilføje en webshop, så kan du bruge et plugin til at tilføje e-handels funktioner, som en kurv eller kasse, eller hvis du gerne vil vise dine sociale medier frem, så kan du tilføje forskellige versioner det på din hjemmeside.
Der er er mange ting du kan gøre med din hjemmeside, så du skal ikke være bange for at prøve nye ting.
Konklusion
Det kan være lidt en proces at få din WordPress hjemmeside op og køre i den endelig og færdig form, som du havde forestillet dig. Men det er ikke en umulig opgave. Tag det stille og rolig og gå trin for trin, så vil du på et tidspunkt ikke være så overvældet omkring opgaven og WordPress platformen og det vil blive mere og mere naturligt for dig at arbejde med.